Belangrijk nieuws:

Pensioenopbouw VAPZ

Als zelfstandige trekt u vast een wenkbrauw op wanneer iemand u de vraagt 'wat doet u met uw vrije tijd?'VAPZ

'Vrije tijd, die heb ik niet.', is steevast uw antwoord. Als zelfstandige bent u immers constant in de weer om uw klanten de beste service en/of producten te leveren.

Nochtans moet u toch even de tijd nemen om nu reeds na te denken over wat u later, wanneer u met pensioen bent, wilt gaan doen. En – nog belangrijker – hoe u die plannen wilt bekostigen. Met een wettelijk pensioen dat zelfs niet zal volstaan op uw huidige levensstandaard in stand te houden, zouden al uw mooie dromen wel eens in duigen kunnen vallen.

Het gemiddeld wettelijk pensioen van een zelfstandige

Mannen +/- 872,03 euro/maand
Vrouwen +/- 590,68 euro/maand

 

VAPZ: niets dan voordelen

  • Dubbel voordeel: wanneer uw VAPZ aan bepaalde voorwaarden voldoet kan u de gestorte premies aftrekken als beroepskosten. Dit is dus een belastingsvoordeel aan marginaal tarief, dus in de hoogste belastingschijf.

    Bovendien verminderen op die manier ook uw bedrijfsinkomen dat als basis geldt voor de berekening van uw toekomstige sociale bijdragen. Iedereen met een VAPZ betaalt dus minder sociale bijdrage

  • Cumuleerbaar: een VAPZ kan gerust gecumuleerd worden met andere pensioensplannen waarover u beschikt, al dan niet fiscaal.

  • Op een VAPZ is geen verzekeringstaks verschuldigd.

  • Bovendien zijn er een waaier een mogelijkheden voor bijkomende waarborgen, zo kan u zich in een VAPZ ook laten verzekeren bij overlijden, overlijden door ongeval of arbeidsongeschiktheid.