Belangrijk nieuws:

Op pensioen

Wanneer u als architect op pensioen gaat bent u verplicht niet enkel uw aansprakelijkheid, maar ook uw posterioriteit daarvan te schrappen op de lijst van de Orde. Dit is een verplichting voor zowel natuurlijke personen als rechtspersonen conform de wet-Laruelle. De polissen van de verzekeraars zijn dan ook aan deze wetgeving aangepast.

Door betaling van een eenmalige premie krijgt u als architect een verlenging van zijn verzekering beroepsaansprakelijkheid bij stopzetting van uw activiteiten. Deze premie bedraagt meestal pakweg drie of vier keer de gemiddelde premie die de voorbije drie tot vijf jaar werd betaald.

Belangrijk om weten is ook of uw posterioriteit verzekerd is als natuurlijke persoon of als rechtspersoon. Als u, als architect-natuurlijk persoon, na uw pensionering een schadeclaim ontvangt en de verzekeringswaarborg niet volstaat om de schade te vergoeden, kan u persoonlijk aangesteld worden voor het niet-gedekte deel. Voor een architectenvennootschap conform de wet-Laruelle geldt deze persoonlijke verantwoordelijkheid niet.

pensionering_architect

Bij het einde van uw loopbaan komen er uiteraard nog veel andere aspecten kijken - de overdracht van uw zaak (al dan niet naar de kinderen), pensioenkapitaal, successieplanning,...  Hierbij kunnen onze gediplomeerde financiĆ«le planners u bijstaan om een degelijke analyse te maken van uw persoonlijke situatie.

Voldoende wettelijk pensioen?

Dit kan op diverse manieren waarbij u zelfs een fiscaal voordeel kan genieten.

Persoonlijk kan je fiscaalvriendelijk een pensioen opbouwen door aan pensioensparen en lange termijnsparen te doen. Als zelfstandige kan u daarenboven ook nog via een Vrij Aanvullend Pensioen Voor Zelfstandigen (VAPZ) een kapitaal opbouwen.

Heeft u een vennootschap bent u misschien beter met een groepsverzekering of een individuele pensioentoezegging (IPT).

Mogelijkheden genoeg om op een appeltje te voorzien voor de dorst. Contacteer ons voor uw pensioenplan op te maken!